top of page
Maria Tarasoudi optometrist - Vision Training

H όραση και το Vision Training

​H όραση και το Vision Training​​​H όραση είναι μία από τις πέντε αισθήσεις μας. Το όργανο αντίληψής μας είναι τα μάτια μας, ενώ το αντικείμενο της αντίληψης είναι το φως. Θεωρείται η πιο σημαντική από τις υπόλοιπες αισθήσεις, γιατί με αυτήν γίνεται άμεσα αντιληπτός ο εξωτερικός χώρος. Περίπου το 30% του ανθρώπινου εγκεφάλου ασχολείται με την επεξεργασία και ερμηνεία των ερεθισμάτων της όρασης. Η όραση έχει άμεση σχέση με την αντίληψη του εξωσωματικού χώρου και κυρίως την τρισδιάστατη αντίληψή του. Όραση δεν είναι μόνο να βλέπεις 10 στα 10. Αυτό ονομάζεται οπτική οξύτητα και δίνει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος των γραμμάτων που μπορεί να διακρίνει κανείς σε ορισμένη απόσταση. Για να έχουμε καλή όραση θα πρέπει να κατέχουμε επιπλέον της οπτικής οξύτητας ένα πλήθος από οπτικές δεξιότητες οι οποίες είναι αναγκαίες ώστε να λειτουργούμε αποτελεσματικά στο περιβάλλον μας.   

Ακόμα και όταν κοιμόμαστε εμείς, οι μύες των ματιών μας δεν κοιμούνται ποτέ! 

Το Vision training είναι η μέθοδος εξάσκησης των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των ματιών μας σύμφωνα με τις συνθήκες τις ζωής μας, οι οποίες κουράζουν τα μάτια μας, με διαφορετικό τρόπο. Είναι η μέθοδος βελτίωσης αδυναμιών της όρασής μας, μέσα από μία διαδικασία ασκήσεων που εκπαιδεύουν τα μάτια μας να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές απαιτήσεις της ζωής μας! Ανάλογα το τρόπο ζωής σας και το επάγγελμά σας,  τα μάτια αντιμετωπίζουν προκλήσεις, κουράζονται διαφορετικά και αδυνατούν μέσα στο χρόνο διαφορετικά.

Το Vision Training, είναι η μέθοδος που βελτιώνει και προσαρμόζει την όρασή σας, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

​​Ιστορική αναδρομή​


Ήδη από τα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα εισήχθη η έννοια της θεραπείας της όρασης. Αρχικά ήταν μια παραδοσιακή μη χειρουργική μορφή θεραπείας  του στραβισμού πάνω στην οποία βασίστηκε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως ορθοπτική. Κατά το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα, ορθοπτικοί και οφθαλμίατροι συνεργάστηκαν και εισήγαγαν τεχνικές ασκήσεων με σκοπό την καλύτερη διόφθαλμη όραση. Στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, το Vision Training άρχισε να χρησιμοποιείται από τους οπτομέτρες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών στην ανάγνωση και για την βελτίωση της συνολικής όρασης των αθλητών με σκοπό την βελτίωση των επιδόσεών τους.


Πλέον το Vision Training έχει εδραιωθεί από τους οπτομέτρες ως εργαλείο βελτίωσης της λειτουργικής όρασης και πλήθος βιβλιογραφίας αναλύει τεχνικές μεθόδους και αποτελέσματα ερευνών. Μπορείτε να δείτε μελέτες στη σελίδα μας στα Νέα και Τεχνολογία Vision Training.

Ποιές είναι οι οπτικές μας δεξιότητες και τι σημαίνουν;

Oπτική οξύτητα

Δυναμική Oπτική οξύτητα

Περιφερειακή αντίληψη

​​Θα πρέπει οι δύο μηχανισμοί να εναλλάσσονται γρήγορα και εύκολα όταν αλλάζει η απόσταση. Η εναλλαγή αυτή θα πρέπει να συμβαίνει αβίαστα ενώ ταυτόχρονα αναζητείται το νόημα και η αναγνώριση.

​​Η δυνατότητα των ματιών να μεταβάλουν την εστίασή τους (το zoom) ανάλογα με την απόσταση. Όταν η προσαρμογή μας δεν είναι ακριβής, βλέπουμε θολά.

​​Η δυνατότητα των δύο οπτικών αξόνων να τέμνονται ακριβώς στο σημείο του ενδιαφέροντος μας. Όταν η σύγκλισή δεν είναι ακριβής, βλέπουμε διπλά.

​​Η ικανότητα να αντιληφθούμε το σταθερό μέγεθος των αντικειμένων, όταν αυτά βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις.

​​Η ταχύτητα με την οποία αντιλαμβανόμαστε ένα οπτικό ερέθισμα όταν εμφανίζεται στο οπτικό μας πεδίο.

​​Η ικανότητα να βλέπουμε οταν το contrast σε σχέση με το φόντο μειώνεται.

​​Ικανότητα μας να αντιλαμβανόμαστε ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των αντικειμένων και των εικόνων που παρατηρούμε.

​​Η ικανότητα να διακρίνουμε την τρίτη διάσταση, δηλαδή την αίσθηση του βάθους. Αυτό επιτυγχάνεται με την καλή συνεργασία των δύο ματιών.

​​Η ικανότητα να θυμηθούμε κάτι που είδαμε και να ανακαλέσουμε την εικόνα του

​​Η ικανότητα να συντονίσουμε τα μέλη του σώματός μας με το ακριβές σημείο που κοιτούμε ή αποδίδουμε προσοχή.

​​Η αλλιώς οπτική προσοχή: Η ικανότητα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε ένα αντικείμενο του ενδιαφέροντός μας, με διάρκεια.

​​Ο χρόνος από την στιγμή που θα αντιληφτούμε ένα αντικείμενο στο οπτικό μας πεδίο, μέχρι την στιγμή που θα αντιδράσουμε.

​​Η ικανότητα να διακρίνουμε την περιστροφή με την οποία κινείται ένα αντικείμενο.

​​Η ικανότητα να διακρίνουμε την ταχύτητα με την οποία κινείται ένα αντικείμενο.

​​Η ικανότητα ¨να δούμε¨ κάτι με τον νου

​​Πόσο μικρά γράμματα μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε μία ορισμένη απόσταση​

​​Πόσο μικρά γράμματα μπορούμε να αναγνωρίσουμε σε μία ορισμένη απόσταση​ ενώ κινούμαστε.

​​Η ικανότητα να αποδίδουμε την προσοχή μας στην περιφερειακή όραση και να αντλούμε πληροφορίες.

​​Η ικανότητα των ματιών να κάνουν αλματώδεις κινήσεις από το ένα αντικείμενο στο άλλο με ακρίβεια, ενώ σκεφτόμαστε η μιλάμε. Για παράδειγμα όταν διαβάζουμε ένα κείμενο.

​​Η ικανότητα να ακολουθούμε ένα κινούμενο αντικείμενο ομαλά και με ακρίβεια ενώ σκεφτόμαστε η μιλάμε.Για παράδειγμα μία μπάλα σε κίνηση ή το μολύβι ενώ γράφουμε.

​​Ο εγκέφαλος λαμβάνει 2 εικόνες από κάθε μάτι, που διαφέρουν ως προς την οπτική γωνία. Αυτές πρέπει να τις ενώσει σε μία 3D εικόνα και όταν δεν τα καταφέρνει με ευκολία προκαλείται οπτική κόπωση, περισπασμός, μείωση προσοχής και της ταχύτητας ανάγνωσης.

​Διόφθαλμη συνεργασία​

Οφθαλμικές κινήσεις pursuit​

Οφθαλμικές σακκαδικές κινήσεις

Σύγκλιση

Προσαρμογή

Οπτική Χωροταξική Αντίληψη

​​Ταχύτητα οπτικής Αντίληψης

Ευαισθησία αντίθεσης​

Οπτική διάκριση

​Στερεοσκοπική όραση 3D

​Οπτική μνήμη

Οπτοκινητικός συντονισμός​

​Συγκέντρωση

Χρόνος αντίδρασης

Αναγνώριση ταχύτητας

Αναγνώριση περιστροφής

Νοερή απεικόνιση

Εναλλαγή σύγκλισης & προσαρμογής

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε


Οι οπτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούμε είναι πάντα σε ευχάριστο κλίμα. Προάγουν την καλή σχέση του εκπαιδευόμενου με τον οπτομέτρη, ο οποίος τον ενθαρρύνει συνεχώς να ξεπεράσει τα όριά του και να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα. Ιδιαίτερα στα παιδιά, οι δραστηριότητες επιλέγονται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μοιάζουν με παιχνίδι.

 

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιούμε αποτελείται από εξειδικευμένα όργανα οπτομετρίας, στερεοσκόπια, στερεογράμματα, περιστρεφόμενους δίσκους, ειδικούς φακούς flipper, φίλτρα και πρίσματα που προσαρμόζονται σε ειδικά γυαλιά, ειδικά προγράμματα στον υπολογιστή, οπτότυπους και πίνακες σε ποικιλία μεγεθών. Επίσης χρησιμοποιούμε μετρονόμο, Marsden Balls, balance boards, walking rails, τραμπολίνο, μεγάλες μπάλες του Pilates και μαγνητικό πίνακα με κιμωλίες.

Wayne Saccadic Fixator
Wayne Saccadic Fixator

Επιτοίχιο όργανο που περιλαμβάνει 33 LED και 203 διαφορετικά προγράμματα ώστε να παρέχει διαφορετική είδους δραστηριότητας ενώ παράλληλα καλύπτει πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας. Το εντάσσουμε στα περισσότερα προγράμματα Vision Training καθώς ωφελεί τις περισσότερες ομάδες εκπαιδευόμενων και προσαρμόζετε εύκολα στις ανάγκες τους. Στην περίπτωση των αθλητών, γίνεται ένα από τα βασικά εργαλεία και επιλέγουμε πλήθος διαφορετικών προγραμμάτων.

press to zoom
Brock String
Brock String
press to zoom
1/3

Το πρόγραμμα


Κάθε πρόγραμμα Vision Training είναι μοναδικό, γιατί κάθε εκπαιδευόμενος έχει διαφορετικές ανάγκες. Συνήθως προγραμματίζουμε εβδομαδιαίες συνεδρίες στον χώρο μας (1 ώρας) και δίνουμε εύκολες ασκήσεις για το σπίτι οι οποίες πρέπει να επαναλαμβάνονται για 15 λεπτά καθημερινά ή σύμφωνα με τις υποδείξεις του οπτομέτρη.

Κάθε 8 εβδομάδες επαναλαμβάνεται η οπτομετρική αξιολόγιση με σκοπό να καταγραφεί η πρόοδος, το νέο επίπεδο των οπτικών δεξιοτήτων και να διαπιστωθεί αν χρειάζεται αλλαγή στα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. 

Η διάρκεια του κάθε προγράμματος εξαρτάται από τις ανάγκες και τους στόχους που θέτουμε από την αρχή. Συνήθως ένα πρόγραμμα διαρκεί από μερικούς μήνες αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και χρόνια.

Ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να φορά άνετα ρούχα και να είναι ξεκούραστος. Σε περίπτωση αδιαθεσίας η συνεδρία να μετατίθεται για άλλη μέρα και να μήν ακυρώνεται, ωστε να μείνουμε πιστοί στους χρόνους του προγράμματος.

Τέλος, συνιστούμε καλό ύπνο και προσεγμένη θρεπτική διατροφή.

Μή διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για να σας δώσουμε όλες τις πληροφορίες και τις λύσεις που χρειάζεστε!

bottom of page