top of page
  • Μαρία Ταρασούδη

Στραβισμός: Πολλά παραπάνω από μάτια που δεν στοχεύουν σωστά.

Updated: Dec 12, 2018

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc


Η περίπτωση του στραβισμού είναι αρκετά παρεξηγημένη. Τις περισσότερες φορές το φαινόμενο αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους γονείς, καθώς πρόκειται για μια εμφανή κατάσταση, όπου τα δυο μάτια δεν κοιτούν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι στραβισμού ανάλογα με την κατεύθυνση του στραβισμικού ματιού (προς τα μέσα, έξω, πάνω ή κάτω), την συχνότητα εμφάνισης (μόνιμος ή διαλείπουσας μορφής), την σταθερότητα της γωνίας, το αν στραβίζει το ένα ή εναλλάξ και τα δύο μάτια και φυσικά άλλες τόσες κατηγορίες και υποκατηγορίες που σχετίζονται με την αιτία που οδήγησε στον στραβισμό.

Τις περισσότερες φορές αυτό που απασχολεί τους γονείς είναι η εμφάνιση του στραβισμού, καθώς δεν έχουν επαρκή ενημέρωση.

Στην πραγματικότητα όμως ο στραβισμός προκαλεί σοβαρά λειτουργικά προβλήματα στο παιδί και εκεί θα πρέπει να εστιαστεί το ενδιαφέρον μας.Ας εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει:

Όταν τα δύο μάτια στοχεύουν σε δύο διαφορετικά σημεία στον χώρο, ο εγκέφαλος λαμβάνει δύο διαφορετικές εικόνες. Το δεξί του μάτι του λέει ότι ευθεία μπροστά υπάρχει ένα αντικείμενο πχ μια καρέκλα, ενώ ταυτόχρονα το αριστερό του μάτι του λέει ότι ευθεία μπροστά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό πχ η πόρτα. Όπως είναι φυσικό, προκαλείται οπτική σύγχυση και το παιδί δυσκολεύεται να αντιληφθεί την πραγματική θέση των αντικειμένων που βρίσκονται γύρω του.

Αυτή είναι και η βασική αιτία που τα περισσότερα παιδιά με στραβισμό είναι αδέξια στην κίνησή τους, πέφτουν συχνά και δυσκολεύονται στα παιχνίδια με μπάλες. Σε μεγαλύτερες ηλικίες ανάλογα με τον τύπο και τα επίπεδα δυσλειτουργίας που προκαλεί ένας στραβισμός μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση μαθησιακών προβλημάτων, ελλειμματικής προσοχής και δυσκολιών συντονισμού.

Σταδιακά ο εγκέφαλος πρέπει να βρει μια λύση, ώστε να απαλλαγεί από την διπλή και μπερδεμένη εικόνα. Έτσι αναγκάζεται να θυσιάσει και να πάψει να χρησιμοποιεί το ένα από τα δύο μάτια. Οι συνέπειες αυτής της αναγκαστικής επιλογής μπορεί να είναι η εμφάνιση αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι) ή η περαιτέρω αύξηση της γωνίας του στραβισμού.

Ανάλογα την κάθε περίπτωση, ο οφθαλμίατρος σας θα σας συμβουλέψει αν η χειρουργική αντιμετώπιση του στραβισμού είναι κατάλληλη. Σε κάθε περίπτωση όμως ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη της διόφθαλμης συνεργασίας και η άνετη λειτουργική όραση που θα επιτρέψει την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.

Η ιδανική προσέγγιση για κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Κάποιοι τύποι στραβισμού είναι διαχειρίσιμοι με γυαλιά οράσεως, άλλοι με εξατομικευμένο πρόγραμμα Vision Training, άλλοι χειρουργικά και άλλοι απαιτούν συνδυασμούς όλων αυτών, λαμβάνοντας υπόψη την συνολικότερη κατάσταση υγείας και την αιτία του στραβισμού.

Ο στόχος των προγραμμάτων Vision Training είναι να μάθει ο εγκέφαλος να χρησιμοποιεί και τα δύο μάτια μαζί, με τρόπο αποτελεσματικό και λειτουργικό για το ίδιο το παιδί. Μέσα από τις οπτομετρικές δραστηριότητες αναπτύσσονται οι οπτικές δεξιότητες όπως η σύγκλιση, η προσαρμογή, η στερεοσκοπική όραση, ο οπτοκινητικός συντονισμός κ.α.  

Kαθώς η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, απευθυνθείτε σε έναν συμπεριφορικό οπτομέτρη με εξειδίκευση στον τομέα του Vision Training.

192 views0 comments

Recent Posts

See All

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc Η όραση αποτελεί την σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου. 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε κάθε στιγμή προέρχεται από τ

bottom of page