top of page
  • Μαρία Ταρασούδη

Πώς βλέπουν τα βρέφη; Ποια είναι τα κατάλληλα παιχνίδια για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη της όρασης το

Updated: Dec 12, 2018

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc


Το νεογέννητο αρχικά έχει πολύ φτωχή όραση και σταδιακά καθώς μεγαλώνει εμπλουτίζεται η εικόνα, αναπτύσσονται οι οπτικές δεξιότητες, βελτιώνεται η οπτική του οξύτητα και αποκτά νόημα αυτό που βλέπει. Η όραση ως εγκεφαλική λειτουργία ολοκληρώνεται σε ηλικία 7-8 περίπου ετών, αλλά ο πρώτος χρόνος είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο γονιός μπορεί να εμπλουτίσει κάθε στάδιο ανάπτυξης της όρασης, με την επιλογή του κατάλληλου παιχνιδιού για το παιδί του.

Για ένα παιδί, η ενασχόληση με τα παιχνίδια του δεν έχει σκοπό την διασκέδαση. Είναι μάθηση! Έτσι αποκτά τις αισθητηριακές εμπειρίες που χρειάζεται για να μάθει.

Ας δούμε αναλυτικά πως αναπτύσσονται οι οπτικές δεξιότητες τον πρώτο χρόνο ζωής.

Τους πρώτους 2 μήνες

Κάθε βλεφαρισμός του νεογέννητου είναι ένας ξεχωριστός κόσμος, χωρίς συνοχή. Η όραση του μωρού είναι πάρα πολύ θολή και ο μόνος στόχος που το ενδιαφέρει είναι τα πρόσωπα.3 μηνών

Αρχίζει σιγά-σιγά το ενδιαφέρον του να μετατοπίζεται στις κοντινές αποστάσεις και έτσι ξεκινά η κεντρική προσήλωση. Οι οπτικοί άξονες αρχίζουν να συγκλίνουν.

Είναι καλό να υπάρχουν μεγάλα κρεμαστά παιχνίδια πάνω από το κρεβάτι, με έντονα χρώματα, τα οποία λειτουργούν ως ερεθίσματα για την ώρα και όχι ως παιχνίδια.


4 μηνών

Αντιλαμβάνεται ότι απέναντι στα περιφερειακά ερεθίσματα μπορεί να στρέψει το σώμα του και να τα φέρει στο κέντρο του οπτικού του πεδίου.

Με τον τρόπο αυτό, μαθαίνει να συνδέει την κεντρική και την περιφερειακή του όραση σε έναν ενιαίο κόσμο.

Γι αυτό του δίνουμε παιχνίδια, να τα πιάσει κ να τα ζουλίξει , μαξιλαράκια, να τα κοιτά και να τα επεξεργάζεται.


5 μηνών

Τώρα η όρασή του γίνεται πιο κεντρική. Χειρίζεται πράγματα με τα χέρια του.

Τα φέρνει μπροστά του, στην μέση γραμμή, συγκλίνει τους οπτικούς του άξονες και προσανατολίζει το σώμα του προς το μέσο.

Το ενδιαφέρει να καταλάβει τι είναι τα πράγματα και έχουμε την αρχή του οπτοκινητικού συντονισμού.

Τώρα του δίνουμε παιχνίδια που μπορεί να πιάσει με 1 χέρι πχ μια μπάλα ή ένα μαλακό κουκλάκι.


6 μηνών

Το βρέφος τώρα πια κάθεται κ προσπαθεί να σηκωθεί σε όρθια θέση. Αγγίζει αντικείμενα με το ένα χέρι και τα δίνει στο άλλο. Παρακολουθεί τα πάντα, γυρνώντας το κεφάλι του.

Τα μάτια δεν είναι ακόμα πλήρως συγχρονισμένα και ίσως κάποιο από τα δυο να φεύγει λίγο προς τα μέσα ή προς τα έξω.

Σ’ αυτή την ηλικία πιάνει τα πράγματα και τα βάζει στο στόμα του. Με τον τρόπο αυτό συνδυάζει ταυτόχρονα την όραση με την αφή, την γεύση και την όσφρηση.  

Δώστε του μαλακά παιχνίδια για να τα παίζει με διάφορες υφές, με ήχο, έντονα χρώματα ή κάτι με γεύση.


7 μηνών

Το παιδί αρχίζει να έρπει και κατόπιν να μπουσουλά και συνεπώς μαθαίνει να κινεί το κεφάλι ανεξάρτητα από το σώμα. Καλό είναι να παίξει τώρα με κάτι που έχει ροδάκια για να μπουσουλίσει προς αυτό. Η χρωματική του αντίληψη έχει πλέον ολοκληρωθεί και ο κόσμος έχει πολύ περισσότερο ενδιαφέρον.


8 μηνών, καθώς μπούσουλα και κινείται, η αντίληψη του εστιάζεται και πάλι κυρίως στην περιφέρεια για λόγους επιβίωσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαλόνια στο πάτωμα, ώστε να κινηθεί προς αυτά.

Αρχίζει να προσέχει το μέγεθος των αντικειμένων, τον ανθρώπων, των επίπλων, καθώς κινείται, και από κάθε οπτική γωνία τις αντιλαμβάνεται ως διαφορετικές εικόνες, καθώς δεν έχει καθόλου αίσθηση του βάθους και δεν μπορεί να καταλάβει ότι το ίδιο αντικείμενο φαίνεται μεγάλο ή μικρό, ανάλογα με τη απόσταση που το κοιτά.


9-10 μηνών

Ο κόσμος γίνεται ενιαίος και τρισδιάστατος! Αποκτά πλέον αίσθηση του βάθους και κατανοεί το σταθερό μέγεθος των αντικειμένων.

Στην προσπάθειά του να ισορροπήσει στα πρώτα του βήματα, μειώνεται πολύ η απόδοση προσοχής.

Του αρέσει η κούνια με την οποία συνδυάζει τις πληροφορίες της όρασης με το αιθουσαίο, που είναι  το όργανο της ισορροπίας.


1 έτους

Η όραση του πια έχει βελτιωθεί σημαντικά και η οξύτητά του έχει φτάσει τα 5/10.

Οι κινήσεις του πλέον καθοδηγούνται πολύ περισσότερο από την όραση. Τα μάτια του είναι πολύ πιο συγχρονισμένα μεταξύ τους, αλλά ακόμα εξαρτώνται από την κίνηση του κεφαλιού. Παρακολουθεί τη μαμά μέσα στο σπίτι. Του αρέσουν τα παιχνίδια που κινούνται, και τα κυνηγά. Μιμείται τις κινήσεις των άλλων και ερμηνεύει καλύτερα αυτά που βλέπει.

179 views0 comments

Recent Posts

See All

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc Η όραση αποτελεί την σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου. 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε κάθε στιγμή προέρχεται από τ

bottom of page