top of page
  • Μαρία Ταρασούδη

Οπτική Κόπωση

Updated: Dec 12, 2018

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc


Με τον όρο οπτική κόπωση, αναφερόμαστε σε μία σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, δακρυσμένα μάτια, πόνο στην περιοχή γύρω από τα μάτια, κνησμό, μπερδεμένη ή δυσάρεστη όραση.


Συνήθως τα βιώνουμε μετά από μια απαιτητική οπτική δραστηριότητα όπως είναι η μελέτη κειμένων, η εργασία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, το ράψιμο ή η ενασχόληση με μικρές λεπτομέρειες σε πολύ κοντινές αποστάσεις.  


Ειδικά στα παιδιά η οπτική κόπωση μπορεί να συνοδεύεται από λοξή στάση ανάγνωσης και γραφής, από αντισταθμιστική θέση του κεφαλιού ή από κλείσιμο του ενός ματιού. Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να σημειώνουν τέτοιες συμπεριφορές και να παραπέμπουν στους ειδικούς της όρασης.


MAXH ‘H ΦΥΓΗ

Στην προσπάθειά του να περιορίσει ή να εξαλείψει τις έντονες καταστάσεις, το σώμα μπορεί να αποφύγει τις εργασίες που προκαλούν οπτικό στρες.  Όταν παρουσιάζονται απειλές ή στρεσογόνες καταστάσεις, σχεδόν αυτόματα η αντίδραση είναι "μάχη ή φυγή". Αν το σύστημα της όρασης αποφασίσει να "φύγει," τότε ο εαυτός μας αποφεύγει τις κοντινές εργασίες όπως το διάβασμα, την εργασία στον υπολογιστή, το ράψιμο, τα λογιστικά και άλλες παρατεταμένες κοντινές εργασίες.


ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ

Συχνά, όμως, δεν δίνουμε προσοχή στα σήματα που στέλνει το σώμα μας.  Αγωνιζόμαστε και "πολεμάμε" να ολοκληρώσουμε το καθήκον μας. Είτε προσαρμοζόμαστε είτε το σύμπτωμα γίνεται όλο και πιο έντονο.

Κατά την προσαρμογή, μπορεί να αναπτυχθούν αλλαγές στο σύστημα όρασης. Ο εγκέφαλος μπορεί να "διακόψει" τα σήματα από το ένα μάτι, το ένα μάτι να αλληθωρίσει, το κεφάλι να σκύψει, να πλησιάσουμε πολύ κοντά στην εργασία, να συγκλίνουμε ή να καλύπτουμε το ένα μάτι, να γίνουμε πιο μύωπες και γενικά να είμαστε σε υπερένταση για να αναγκάσουμε τον εαυτό μας να δει και να ολοκληρώσει την εργασία.


ΓΥΑΛΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΟΠΤΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

είναι τα γυαλιά εκείνα που χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του οπτικού στρες και ανακουφίζουν από τα συμπτώματα. Ο οπτομέτρης, μετά από λεπτομερή εξέταση της όρασης, καθορίζει τους κατάλληλους βαθμούς και τον τύπο φακών που θα χρησιμοποιηθούν. Κύριος σκοπός τους είναι να ξεκουράσουν το οπτικό σύστημα και να επιτρέψουν τα μάτια να εστιάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα ενώ αποδίδουν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο στις κοντινές εργασίες.


ΤΑ ΟΦΕΛΗ

Τα γυαλιά μείωσης του οπτικού στρες χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια από τους συμπεριφορικούς οπτομέτρες.  Εκτός από την σημαντική ανακούφιση από τα συμπτώματα που δημιουργεί το στρες, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η όραση (οπτική οξύτητα), η οπτική άνεση, η ικανότητα προσήλωσης και συγκέντρωσης, η  συνεργασία των δύο ματιών, η  αντίληψη του βάθους και η οπτική απόδοση.  Τα μάτια χαλαρώνουν, με αποτέλεσμα καλύτερες επιδόσεις στο διάβασμα και την απομνημόνευση. Μπορεί να επιτευχθεί επεξεργασία περισσότερων πληροφοριών σε μικρότερο χρόνο, με πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα.


Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΑΣΗΣ ΣΑΣ

Αρχικά ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει τη φυσιολογία και την καλή υγεία των ματιών. Εφόσον διαπιστωθεί κάποια μόλυνση ή αλλεργία θα συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο, συνήθως με τη μορφή οφθαλμικής κρέμας ή με κάποιο κολλύριο.    


Αν όμως τα συμπτώματα παραμένουν και δεν οφείλονται σε κάποια πάθηση, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε συμπεριφορικό οπτομέτρη για να καθορίσει αν χρειάζεστε γυαλιά μείωσης του οπτικού στρες. Μια λεπτομερής οπτομετρική αξιολόγηση καθορίζει πόσο καθαρά βλέπετε, πόσο καλά συνεργάζονται μεταξύ τους τα μάτια σας και πώς συμπεριφέρονται σε δραστηριότητες σταθερής κοντινής εστίασης.


Μερικές φορές όμως, τα γυαλιά μείωσης του οπτικού στρες δεν λύνουν απόλυτα τα προβλήματα. Η λειτουργική όραση εμπλέκει πολλές οπτικές δεξιότητες.  Σε κάποιες περιπτώσεις η λύση μπορεί να είναι ένα πρόγραμμα οπτικής εκπαίδευσης / vision training. Το vision training είναι ένα  προσεκτικά διαμορφωμένο εξατομικευμένο πρόγραμμα οπτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιείται από κατάλληλα εκπαιδευμένο οπτομέτρη με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Στόχος κάθε φορά είναι η αποκατάσταση των οπτικών δεξιοτήτων και το χτίσιμο μιας αποδοτικότερης και πιο άνετης όρασης.

152 views0 comments

Recent Posts

See All

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc Η όραση αποτελεί την σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου. 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε κάθε στιγμή προέρχεται από τ

bottom of page