top of page
 • Μαρία Ταρασούδη

Οκτώβριος: Μήνας αφιερωμένος στις μαθησιακές δυσκολίες

Updated: Dec 12, 2018

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc


Τα παλιότερα χρόνια κάποια παιδιά στιγματίζονταν ως ανόητα, τεμπέλικα ή ως παιδιά που “δεν παίρνουν από γράμματα”. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαφορετικές ειδικότητες και προσεγγίσεις γύρω από το παιδί με μαθησιακές δυσκολίες και έτσι τα παιδιά αυτά καταφέρνουν να τις ξεπεράσουν και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.


Πολύ σημαντικό ρόλο στην μαθησιακή διαδικασία παίζει η όραση. Το 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε καθημερινά είναι μέσω των ματιών μας. Σκεφθείτε την ανάγνωση, την αντιγραφή και την μελέτη χωρίς όραση! Παρόλα αυτά, συχνά δεν δίνεται η απαραίτητη σημασία στην πολύτιμη αυτή αίσθηση, όταν μιλάμε για σχολική ετοιμότητα ή μαθησιακές δυσκολίες.


Οι έρευνες και οι στατιστικές είναι αποκαλυπτικές:

 • 1 στα 10 παιδιά έχει κάποιο πρόβλημα όρασης που μπορεί να επηρεάσει την μάθηση

 • 1 στα 4 παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες έχουν κάποιο πρόβλημα όρασης

 • 1 στα 3 παιδιά με διάσπαση προσοχής έχει ανεπάρκεια σύγλισης

 • Ένα παιδί που βλέπει 10/10 και δεν χρειάζεται γυαλιά, μπορεί να έχει δυσκολίες στην εστίαση, τον συντονισμό ή την κίνηση των ματιών

 • Το 50% των προβλημάτων όρασης δεν εντοπίζονται από τα τυπικά screening όρασης

Πηγή: covd.orgΤα συμπτώματα που παρουσιάζει ένα παιδί με κάποιο πρόβλημα λειτουργικής όρασης μπορεί να ποικίλουν:

 • Δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν

 • Χάνουν την σειρά τους στην ανάγνωση

 • Κλείνουν το ένα μάτι όταν διαβάζουν

 • Περιγράφουν τα γράμματα σαν να χορεύουν πάνω στη σελίδα

 • Δυσκολεύονται να κατανοήσουν το γραπτό κείμενο

 • Έχουν πονοκέφαλο, δάκρυα ή κόκκινα μάτια μετά τη μελέτη τους

 • Υιοθετούν ασύμμετρη στάση ανάγνωσης ή γραφής

Τις περισσότερες φορές τα παραπάνω συμπτώματα εντοπίζονται από τους εκπαιδευτικούς στο σχολείο ή τους γονείς που βοηθούν τα παιδιά με τη μελέτη στο σπίτι. Σπάνια θα διαμαρτυρηθεί ένα παιδί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού για τον τρόπο που βλέπει.


Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εντοπιστεί εγκαίρως αν η όραση συμβάλλει στις μαθησιακές δυσκολίες του παιδιού. Σκεφτείτε ένα παιδί που χάνει συνεχώς τη θέση του στην ανάγνωση, βλέπει θολά ή διπλά. Είναι πρακτικά αδύνατο να διαβάσει το κείμενο, να το ερμηνεύσει και να το θυμάται, καθώς εξαντλείται μόνο και μόνο κατά την διαδικασία της ανάγνωσης. Όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο δύσκολο είναι να βοηθηθεί ένα τέτοιο παιδί, γιατί με τον καιρό αισθάνεται ανόητο, άσχημα με τον εαυτό του και πως δεν θα μπορέσει ποτέ να τα καταφέρει σαν τους συμμαθητές του.  


Σήμερα έχουμε καταλήξει πως η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη αντιμετώπιση.

Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείτε σε οφθαλμίατρο ώστε να διαπιστωθεί η καλή υγεία των ματιών και να εντοπιστεί αν υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα. Κατόπιν η εξέταση από συμπεριφορικό οπτομέτρη θα δείξει αν υπάρχουν λειτουργικές δυσκολίες στην όραση που δυσκολεύουν το παιδί στο σχολείο.


Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση και θεραπεία των καταστάσεων αυτών είναι το Vision Training. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ειδικών ασκήσεων για τα μάτια και τον εγκέφαλο, που προσαρμόζεται εξατομικευμένα στις ανάγκες κάθε παιδιού. Μέσα από το Vision Training (ή Vision Therapy) μαθαίνουμε στον εγκέφαλο έναν διαφορετικό τρόπο να χρησιμοποιεί τα μάτια και με την επανάληψη καταφέρνουμε να χτίσουμε μια πιο αποτελεσματική και λειτουργική όραση.


Πριν κατηγορήσετε ένα παιδί πως είναι τεμπέλικο και πως δεν προσπαθεί αρκετά, ρωτήστε το: “Τι συμβαίνει με τις λέξεις και τα γράμματα όταν προσπαθείς να διαβάσεις;” Ίσως η απάντηση να είναι αποκαλυπτική.

14 views0 comments

Recent Posts

See All

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc Η όραση αποτελεί την σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου. 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε κάθε στιγμή προέρχεται από τ

bottom of page