top of page
  • Μαρία Ταρασούδη

Ελπιδοφόρες οι νέες στρατηγικές αντιμετώπισης της μυωπίας.

Updated: Jan 17, 2019

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc


Ο πληθυσμός της γης γίνεται πιο μυωπικός με γοργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το 2010 η μυωπία είχε κάνει την εμφάνισή της σε 1.9 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, δηλαδή στο 28% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ υπολογίζεται πως το 2050 αυτό το νούμερο σχεδόν θα διπλασιαστεί και θα έχουμε 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, το οποίο μεταφράζεται στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.


Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ποσοστά υψηλής μυωπίας, η οποία το 2010 αφορούσε το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ το 2050 υπολογίζεται να φτάσει το 10%, δηλαδή 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι θα κινδυνεύουν από σοβαρές οφθαλμικές παθήσεις που προκαλούν μέχρι και τύφλωση.


Η αιτία πίσω από αυτή την ραγδαία ανάπτυξη δεν αποδίδεται τόσο στον γενετικό παράγοντα και την κληρονομικότητα, αλλά οι επιστήμονες υποδεικνύουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής ο οποίος χαρακτηρίζεται από μειωμένη έκθεση στο ηλιακό φως και τους ανοιχτούς χώρους με ταυτόχρονη αυξημένη κοντινή εργασία.

Ο όρος μυωπία χρησιμοποιείται για να περιγράψει το αυξημένο αξονικό μήκος του οφθαλμού, προκαλώντας θολή όραση στις μακρινές αποστάσεις. Πρόκειται συνεπώς για διαθλαστικό σφάλμα, λόγω της ανατομικής δομής του οφθαλμού και όχι για παθολογική κατάσταση. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη μυωπίας σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρές παθήσεις που προκαλούν μόνιμες βλάβες στην όραση.


Ένας μύωπας 2 βαθμών έχει διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσει μυωπική εκφύλιση ωχράς κηλίδας, τριπλάσιες πιθανότητες για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και διπλάσιες πιθανότητες για καταρράκτη, σε σύγκριση με έναν μη μύωπα.


Τα ποσοστά επικινδυνότητας πολλαπλασιάζονται με την αύξηση της μυωπίας. Για παράδειγμα, ένας μύωπας 5 βαθμών έχει 41 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει μυωπική εκφύλιση ωχράς κηλίδας, 9 φορές περισσότερες πιθανότητες για αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και τριπλάσιες πιθανότητες για καταρράκτη.

Να σημειώσουμε πως τα παραπάνω ισχύουν και για τα χειρουργημένα με laser μυωπικά μάτια, καθώς η ανατομία τους παραμένη αμετάβλητη.


Από τον Μάρτιο του 2015 ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας επεσήμανε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης με σκοπό την προστασία της όρασης του μυωπικού πληθυσμού. Για τον λόγο αυτό πλήθος επιστημόνων ερευνά τους παράγοντες που επηρεάζουν την μυωπία και την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων παρέμβασης για τον έλεγχό της, δίνοντας μας σήμερα κάποια πολύτιμα κλινικά εργαλεία. Ως γενικό συμπέρασμα προκύπτει πως η ηλικία εμφάνισης της μυωπίας και ο ρυθμός ετήσιας ανάπτυξης είναι οι δύο παράγοντες κλειδιά στα οποία θα πρέπει να αποδοθεί η μεγαλύτερη προσοχή. Αν ένα παιδί εμφανίσει μισό βαθμό μυωπίας σε ηλικία 6 ετών, αναμένεται στα 17 του να έχει περίπου 5 βαθμούς. Τις περισσότερες φορές η μυωπία σταθεροποιείται κατά τα φοιτητικά χρόνια, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που συνεχίζει και σε μεγαλύτερες ηλικίες.


Το πιο αποτελεσματικό μέσο πρόληψης κατά της μυωπίας σχετίζεται με την αύξηση του χρόνου έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους (τουλάχιστον 1,5 ώρα καθημερινά) και την μείωση του χρόνου σε κοντινές δραστηριότητες (εως 2,5 ώρες καθημερινά).


Ο κλινικός οπτομέτρης έχει ενδείξεις μέσα από την οπτομετρική του αξιολόγηση οτι κάποιο παιδί εμφανίζει πρώιμα σημάδια μυωπιογένεσης, ακόμα και πριν το ίδιο διαμαρτυρηθεί οτι δεν βλέπει τον πίνακα.


Για όσους έχουν ήδη εμφανίσει μυωπία υπάρχουν αρκετές στρατηγικές που αποδεδειγμένα μέσω ερευνών συντελούν στην μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και περιορισμού της περαιτέρω εξέλιξης της μυωπίας. Οι πιο αποτελεσματικές θεραπείες περιλαμβάνουν οπτικά μέσα (διπλεστιακά γυαλιά τύπου executive, γυαλιά πολυεστιακής φιλοσοφίας, γυαλιά περιφερειακής απεστίασης), φακούς επαφής (μαλακούς πολυεστιακούς φακούς, φακούς ορθοκερατολογίας), φαρμακευτικά μέσα (ατροπίνη χαμηλής συγκέντρωσης 0,01%) και εξατομικευμένα προγράμματα οπτικής εκπαίδευσης (Vision Therapy / Vision Training). Οι έρευνες δείχνουν μείωση της εξέλιξης της μυωπίας με τις παραπάνω μεθόδους και όταν υπάρχει συνδυασμός δύο ή περισσότερων στρατηγικών αντιμετώπισης, τα αποτελέσματα είναι ακόμα καλύτερα καθώς λειτουργούν αθροιστικά.


Συμπερασματικά, παρά την ανησυχητική διάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο της μυωπίας, οι έρευνες έχουν φέρει στο φως ελπιδοφόρα μηνύματα αντιμετώπισης και πρόληψης, τα οποία οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη στην καθημερινή κλινική πρακτική. Ο συστηματικός οφθαλμολογικός και οπτομετρικός έλεγχος είναι καθοριστικής σημασίας και η αποτελεσματικότητα της παρέμβασης προϋποθέτει την κατάλληλη κλινική κατάρτιση του ειδικού, την σωστή επιλογή εξατομικευμένης στρατηγικής αντιμετώπισης και ταυτόχρονα την συμμόρφωση του παιδιού και της οικογένειας με βάση την τελική προσέγγιση.


Πηγή: The impact of myopia and high myopia: a Report of the Joint World Health Organization & Brien Holden Vision Institute. Global Scientific Meeting on Myopia, University of New South Wales, Sydney, Australia, 16–18 March 2015

184 views0 comments

Recent Posts

See All

Γράφει η συμπεριφορική - νευροαναπτυξιακή οπτομέτρης, Μαρία Ταρασούδη, BSc, MSc Η όραση αποτελεί την σημαντικότερη αίσθηση του ανθρώπου. 80% των πληροφοριών που λαμβάνουμε κάθε στιγμή προέρχεται από τ

bottom of page